Kamarátstvo s výhodami: 8 kľúčových pravidiel pre jeho úspech

0

Kamarátstvo s výhodami je druh vzťahu, v ktorom dvaja ľudia spolu mávajú sex, no nezdieľajú medzi sebou romantické citové putá a nechcú sa viazať [1]. Nie sú to len jednorázové úlety. Sex mávajú pravidelne a zvyčajne je ich vzťah niekde medzi kamarátstvom a partnerstvom. Takýto vzťah môže mať rôzne podoby v závislosti na konkrétnych ľuďoch. Zvyčajne však medzi sebou nemajú žiadne záväzky a správajú sa k sebe ako normálni kamaráti, až na to, že spolu majú sex.

Kamarátstvo s výhodami je pomerne nové pomenovanie a začalo sa používať najmä vďaka filmu Friends with Benefits“. Je ale nepravdepodobné, že tento druh vzťahu je niečo nové. Aj keď je pravda, že príležitostný sex dnes už nie je také tabu a je prijateľnejší, ako tomu bolo v minulosti. Aj preto bol zaznamenaný narastajúci trend kamarátstiev s výhodami u mladých ľudí. Výskumníci v jednej štúdii zistili, že 54,3 % mužov a 42,9 % žien zažili vo svojom živote aspoň jedno kamarátstvo s výhodami.

Nie je to rozhodne vhodné pre každého. Je zrejmé, že aj v takomto vzťahu musia platiť určité pravidlá. Nedodržiavanie týchto pravidiel môže viesť ku katastrofe. Na druhej strane, pri ich dodržiavaní, môže byť takýto vzťah zábavný a naplňujúci. V našom článku sa tieto pravidlá dozviete, no ešte predtým sa pozrime, aké problémy sa vyskytujú pri kamarátstve s výhodami.

Bežné problémy kamarátstiev s výhodami

Na prvý pohľad sa kamarátstvo s výhodami môže javiť ako veľmi jednoduchá záležitosť. Mať sex s dobrým priateľom alebo priateľkou a nemať žiadne záväzky. Zdanie však klame, pretože je niekoľko problémov, ktoré sa pri tomto vzťahu bežne objavujú. Asi najhorším z nich je, keď do kamarátskeho vzťahu jeden z páru začne zapájať svoje city [2]. Ďalším možným problémom sú rôzne komplikácie a trápne situácie počas, ale aj po ukončení vzťahu. U dvojice môže byť zlá komunikácia, ktorá to celé komplikuje.

kamarátstvo s výhodami môže prerásť v city
Kamarátstvo s výhodami nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá

V niektorých prípadoch môže vzťah kamarátov s výhodami viesť až k psychickým problémom, a to najmä u žien. Podľa jednej štúdie mali najväčší výskyt symptómov depresie ženy, ktoré v minulosti mávali príležitostný sex [3]. V ďalšej štúdii sa výskumníci zamerali na súvislosť medzi príležitostným sexom a duševným zdravím u mladých dospelých. Zistili, že príležitostný sex súvisí s psychickým distresom a môže zvyšovať riziko ďalších psychologických problémov [4].

použi kód "ZLAVA10" a získaj zľavu 10 %

Dôležité pravidlá pri kamarátstve s výhodami

Ako napovedá samotný názov, kamarátstvo s výhodami má naozaj svoje výhody. Na druhej strane so sebou nesie aj riziko značných problémov. Pre ich predchádzanie je potrebné dodržiavať určité pravidlá, ktoré sú špecifické pre každý vzťah. Nasledujúcich 8 pravidiel by mali pomôcť užiť si kamarátstvo s výhodami čo najviac a zároveň znížiť riziko komplikácií.

Pravidlo č. 1 – Neberte to príliš vážne, zabávajte sa a flirtujte

Pri kamarátstve s výhodami sa často objavujú pocity neistoty. Táto neistota môže časom prerásť do nežiaduceho a toxického vzťahu. Dá sa tomu predísť tak, že páry budú nad vecou, nebudú brať veci príliš vážne. Naopak si to budú užívať, žartovať a flirtovať. Pri rozhovoroch sa treba vyhýbať náročným témam a otázkam o budúcnosti ich vzťahu.

Je potrebné mať určité zvyky, aby kamarátstvo s výhodami fungovalo správne, no zároveň je veľmi jednoduché spadnúť do priepasti rituálov bežných vzťahov. Je dôležité sa tomu vyhnúť, pretože sa nejedná o bežný partnerský vzťah. Páry by sa mali vyhýbať negatívnym postojom. Miesto toho by mali flirtovať a zabávať sa [5]. Veď hlavným účelom tohto vzťahu je odviazať sa a uvoľniť sexuálne napätie. Aktivity bežných partnerských vzťahov by mali ísť bokom. Ku kamarátstvu s výhodami patria vzrušujúce aktivity, akými sú večierky a diskotéky, po ktorých nasleduje spoločne strávená noc.

zábava po sexe
Pri kamarátstve s výhodami sa snažte hlavne zabávať a flirtovať

Pravidlo č. 2 – Bezpečnosť

Aj pri kamarátstve s výhodami je dôležité nezabúdať na bezpečnosť pri sexe a mal by sa používať prezervatív. Sex v takomto vzťahu sa považuje za príležitostný sex. Podľa výskumov používajú ľudia kondómy menej pri príležitostnom sexe, pri promiskuite, ak už boli v minulosti infikovaní pohlavnou chorobou, alebo pri požívaní alkoholu pred sexom [6].

Používanie prezervatívu je dôležité pre zabránenie prenosu pohlavných chorôb a otehotneniu. Niektorí kamaráti s výhodami si dokonca robia plány, čo by robili, ak by došlo k otehotneniu [7].

PREDAJ KONDÓMOV
RužovýSlon

Pravidlo č. 3 – Úprimnosť a komunikácia

Úprimnosť a komunikácia sú dôležité v akomkoľvek vzťahu a kamarátstvo s výhodami nie je výnimkou. Ľudia sa občas boja byť úprimní, pretože majú obavy, že by úprimnosť ohrozila ich kamarátstvo. V konečnom dôsledku to však môže viesť k ešte väčším problémom v budúcnosti. Je dôležité hovoriť o svojich myšlienkach a platí to pre oboch z dvojice.

Podľa štúdie si vyše 20 % párov v kamarátstve s výhodami stanovilo pravidlá o otvorenej komunikácii [8]. Patrí do nej aj zdôverovanie sa, čo sa od kamarátstva s výhodami očakáva, alebo keď jeden z dvojice chce niečo viac. Úprimnosť a pravidelná komunikácia predchádza hádkam a pomôže zachovať priateľstvo aj po ukončení kamarátskeho vzťahu s výhodami.

rozhovor medzi kamarátmi s výhodami
Buďte k sebe úprimní a otvorení

Pravidlo č. 4 – Nestretávajte sa príliš často a vyhýbajte sa dlhým rande a bozkávaniu na verejnosti

Časté schôdzky pri kamarátstve s výhodami sa už príliš podobajú na normálny partnerský vzťah. Takmer vždy to vedie k tomu, že sa jeden z páru zamiluje. Keď sa do toho zamiešajú hlbšie city, neveští to nič dobré. Zvyčajne je najlepšie stretávať sa, len keď pár chce mať sex, alebo v skupine s ostatnými známymi. Je potrebné vyhýbať sa romantickým telefonátom deň po schôdzke. Bozkávanie sa na verejnosti je pri kamarátstve s výhodami tiež nevhodné. U väčšiny párov dochádza k fyzickému kontaktu, len keď sú spolu v posteli, vďaka čomu neskĺznu k niečomu vážnejšiemu [9].

Pravidlo č. 5 – Neočakávajte monogamiu

Od kamarátstva s výhodami neočakávajte monogamiu. Väčšina párov to nerieši a dovoľuje partnerom stretávať sa aj s niekým iným bez dôsledkov [10]. Jedna štúdia odhalila, že 16 % ľudí bolo súbežne v dvoch kamarátstvach s výhodami a 8 % dokonca v troch a viac vzťahoch [1]. Z výskumov tiež vyplýva, že kamarátstvo s výhodami je omnoho viac náchylné k viacerým sexuálnym partnerom, ako je to u iných vzťahov. Taktiež jedinci z takéhoto vzťahu majú počas života viac sexuálnych partnerov na príležitostný sex [11].

Aj napriek tomu všetkému, je dôležité ujasniť si v každom vzťahu pravidlá dopredu. Niektorým párom vyhovuje viac byť v monogamnom vzťahu. Zdôrazňujeme aj tu, že komunikácia je nesmierne dôležitá hneď od začiatku. Predíte sa tým nepríjemným prekvapeniam a škriepkam v budúcnosti.

Každý by mal zároveň vedieť, či jeho sexuálny partner spáva aj s niekým iným, a to najmä zo zdravotných dôvodov. Či je vzťah monogamný alebo nie, tak je potrebné používať prezervatív, sledovať symptómy pohlavných chorôb a pravidelne sa testovať. Niektoré pohlavné choroby totiž nemajú viditeľné symptómy.

Pravidlo č. 6 – Neočakávajte, že to bude trvať večne

Kamarátstva s výhodami trvajú spravidla celkom krátko [10]. Väčšina z nich sa nepremení na niečo vážnejšie. Zvyčajne končia vtedy, keď si jeden z páru nájde iný vzťah, alebo keď už dohoda jednoducho nefunguje. Kamarátstva s výhodami síce netrvajú večne, no podľa štúdií väčšina z nich po ukončení sexuálneho stretávania sa ostane aj naďalej čisto v kamarátskom vzťahu. Takmer 50 % účastníkov výskumu uviedlo, že ich kamarátsky vzťah je rovnaký, alebo dokonca ešte lepší ako predtým [12].

muž drží ženu za ruku
Kamarátstvo s výhodami netrvá nekonečne, zvyčajne skončí nájdením si stabilného partnera

Pravidlo č. 7 – Dávajte zo seba to najlepšie

Aj v tomto vzťahu je potrebné udržať si partnera, ak za to stojí. Našťastie to nie je zložité. Stačí, aby si to obaja užívali a naplnili sa ich sexuálne túžby a potreby. Aby sa partner/partnerka vrátil/a, tak je potrebné sa skutočne snažiť a podávať svoj najlepší výkon. Jedným z ďalších častých dôvodov ukončenia kamarátstiev s výhodami je totiž to, že sa jeden z dvojice začne zaujímať o niekoho iného. Strata sexuálneho záujmu je častým dôvodom ukončenia týchto vzťahov [13]. 

Podávanie dobrých výkonov v spálni a udržiavanie iskry vo vzťahu sú esenciálne pre jeho pokračovanie. Keďže sa jedná o pravidelný sex, tak je potrebné vyhnúť sa monotónnosti. Dobrou správou je, že ak si kamaráti s výhodami vyhovujú, tak je sex naozaj záživný a dobrodružný [1]. Je to skvelá príležitosť hovoriť o svojich sexuálnych túžbach, skúšať nové veci a posúvať svoje hranice.

Pravidlo č. 8 – Neočakávajte normálny vzťah a hlboké napĺňanie

Od kamarátstva s výhodami neočakávajte romantické randenie alebo naplňujúci vzťah, ako je to u zamilovaných párov. Nespoliehajte sa, že vás partner z takéhoto vzťahu podporí v ťažkých časoch. Neočakávajte spoločné oslavy, alebo že pôjdete ako hostia spoločne na svadbu. Dvojice z kamarátstiev s výhodami v skutočnosti spoločne trávia menej času, ako je to s ostatnými kamarátmi [14]. Ak budete mať očakávania, ako od bežného vzťahu, tak vás čaká veľké sklamanie.

Kamarátstvo s výhodami je zmes fyzickej blízkosti a kamarátstva. Citové a romantické zbližovanie sa v ňom nemá miesto a neočakávajte to od toho [15]. Takéto očakávania môžu viesť k negatívnym emocionálnym aktivitám v budúcnosti.

Na druhej strane, niektoré kamarátstva s výhodami môžu dobre fungovať aj ako romantické vzťahy a môžu byť naplňujúce. Všetko to závisí od správnej komunikácie na začiatku a počas vzťahu. 

sex v znamení kamarátstva s výhodami
Na začiatku každého kamarátstva s výhodami si nastavte jasné pravidlá

Časté otázky

Začínam mať city v kamarátstve s výhodami? Mám to povedať?

Komunikácia je nesmierne dôležitá súčasť kamarátstiev s výhodami. Keď niekto začína mať city a nepovie to, môže to viesť k problémom. Je potrebné to povedať, no pripravte sa, že to môže ukončiť vaše kamarátstvo s výhodami. Rozprávanie sa o pocitoch a emóciách vám pomôže zamedziť neistotu z budúcnosti vzťahu. Ak to nikam nevedie, je dobré to ukončiť skôr, než si ublížite ešte viac [16].

Týka sa to aj mužov. Aj oni môžu začať prejavovať city v kamarátstve s výhodami. V skutočnosti mnoho mužov túži po emocionálnom prepojení s ich partnerkami v takýchto vzťahoch [17]. Môže sa stať, že po tom túžia obaja, a preto by komunikácia mala byť otvorená a úprimná.

Môže sa z kamarátstva s výhodami stať niečo viac?

V mnohých prípadoch to nevedie k ničomu vážnejšiemu. Niekedy sa však v týchto vzťahoch dvojice otestujú, či si vzájomne vyhovujú po intímnej stránke, a potom to posunú ďalej [16]. Môže to viesť k niečomu vážnejšiemu a k romantickému vzťahu, no nikdy by ste sa na to nemali spoliehať alebo to od toho očakávať.

zaľúbený pár
V ojedinelých prípadoch môže vzniknúť z kamarátstva s výhodami stabilný vzťah.

Je rozdiel medzi kamarátstvom s výhodami a sexuálnymi úletmi?

Obe sú formami príležitostného sexu, ale áno, sú rozdielne. Už z názvu vyplýva, že kamarátstvo s výhodami je medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa už dobre poznajú, sú kamaráti. Sexuálne úlety môžu byť s kýmkoľvek, dokonca aj s niekým úplne neznámym. Pri kamarátstve s výhodami majú obaja spoločný sex pravidelne, zatiaľ čo pri úletoch je to zvyčajne len jednorázová záležitosť. 

Úlety síce nemusia byť len jednorázové, no zvyčajne sú aj neplánované [18]. Sex v kamarátstve s výhodami je viac intímny a srdečný a častejšie sa vyskytujú u týchto párov vzájomné masáže alebo držanie sa za ruky [13]. 

použi kód "ZLAVA10" a získaj zľavu 10 %

Stretávam sa s mužom, ktorý chce kamarátstvo s výhodami, ale ja chcem niečo viac. Ako to posuniem do skutočného vzťahu?

To je zložitá situácia. Približne 10 % kamarátstiev s výhodami z jednej štúdie sa premenilo na romantické vzťahy, takže je to možné [1]. Zvyčajne je však lepšie vyhnúť sa kamarátstvu s výhodami, ak túžite po vážnejšom vzťahu s danou osobou. Keď sa tomu vyhnete už teraz, tak vás to ušetrí od väčšej bolesti v budúcnosti.

Záver

Pravidelný sex s kamarátom bez vážnejších záväzkov so sebou prináša mnoho výhod, ale aj mnoho komplikácií. Dá sa im vyhnúť dodržiavaním pravidiel z tohto článku. Predovšetkým by obaja mali komunikovať, nemali by mať veľké očakávania a hlavne by si to mali obaja čo najviac užívať. O tom to predsa je.

5/5 - (1 vote)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.