Sex počas menštruácie: výhody, riziká a praktické tipy

0

Pre páry je celkom bežné, že sa vyhýbajú sexuálnym aktivitám počas menštruácie. Menštruačná krv, tampóny, vložky alebo iné pomôcky môžu byť pre mnohých nechutné. U ľudí sa objavuje aj presvedčenie, že ženy sú počas menštruácie „nečisté“. V skutočnosti je ale sex počas menštruácie možný a má dokonca aj svoje výhody. Pripravili sme pre vás súhrn tipov a rád, vďaka ktorým si užijete bezpečný, prirodzený a príjemný sex aj počas menštruácie.

Ešte pred tým

V prvom rade musíme povedať, že pred akoukoľvek sexuálnou aktivitou je nevyhnutné, aby s ňou obaja partneri súhlasili. Komunikácia je preto nesmierne dôležitá a kľúčová, ak si chcete užiť bezpečný a uspokojivý sexuálny zážitok.

Žena by mala svojmu partnerovi vždy vopred povedať, keď má menštruáciu. Väčšine mužov to nevadí, no aj napriek tomu je nutné si takéto veci dopredu ujasniť. Ideálne je sa o tom aj trochu porozprávať, pretože vám to pomôže lepšie sa pripraviť na samotný sex. 

Ak partner alebo partnerka nechce mať sex počas menštruácie, tak je to úplne v poriadku. Je ale vhodné sa o tom rozprávať a zistiť, v čom konkrétnom spočíva odmietavý prístup. 

odmietanie sexu počas menštruácie
Pred sexom počas menštruácie je potrebné sa o tom otvorene porozprávať tak, aby obaja súhlasili

Môže mať sex počas menštruácie výhody?

Áno, tých výhod je niekoľko. Kvôli hormonálnym zmenám ženy zvyknú byť v prvých dňoch menštruácie viac vzrušené. To dokáže viesť k lepšiemu sexuálnemu zážitku u oboch partnerov.

Okrem toho ženy, ktoré mávajú sex počas menštruácie, tvrdia, že menštruácia u nich zvykne skončiť skôr, ako keď sex nemajú. Vysvetlením môže byť, že svalové sťahy pri orgazme urýchľujú prietok krvi.

Ženské telo pri sexe vytvára hormóny (napríklad oxytocín), ktoré poskytujú úľavu od menštruačnej bolesti. Obmedzujú zmeny nálad, únavu, smútok a podráždenosť spojenú s predmenštruačným syndrómom. Menštruačný výtok je navyše skvelým prirodzeným lubrikantom [1].

použi kód "ZLAVA10" a získaj zľavu 10 %

Riziká pri sexe počas menštruácie

Ženy môžu otehotnieť kedykoľvek počas menštruačného cyklu. Aj keď je to menej pravdepodobné, otehotnenie sa nedá úplne vylúčiť. Keď sa páry chcú vyhnúť tehotenstvu, je potrebné, aby naďalej používali aspoň jeden druh ochrany. Vo všeobecnosti sa ale odporúča používať aspoň dva druhy. Ideálna je kombinácia fyzickej a hormonálnej ochrany.

Zároveň je veľmi dôležité používať aspoň jednu formu ochrany proti prenosu pohlavných chorôb. Najjednoduchšie je používať obyčajný prezervatív. Počas menštruácie sa krčok maternice otvára a vypúšťa veľké množstvá krvi [2]. To zvyšuje riziko prenosu baktérií a vírusov do maternice. Počas menštruácie je prostredie vo vagíne menej kyslé, čo zvyšuje riziko kvasinkových alebo bakteriálnych infekcií [2].

kondóm
Počas menštruácie je vagína náchylnejšia na infekcie, vzhľadom na to nezabúdajte na ochranu

Tipy ako sa vyhnúť zašpineniu

Použite uterák

Najjednoduchším a najbežnejším spôsobom, ako sa vyhnúť zašpineniu postele či iného povrchu pri sexe počas menštruácie je položiť pod ženu uterák alebo inú ochrannú vrstvu. Tá zachytí menštruačný výtok. Ideálne je použiť tmavší uterák a nie svetlý. Pre mnohých je prekvapivé, že krvi nevyteká až tak veľa.

Vyberte si vhodné polohy

Ďalším tipom je voľba vhodných polôh. Počas menštruácie sú možné všetky polohy, no vhodnejšie sú tie, pri ktorých je žena pod partnerom. Keď je žena na vrchu, tak môže dochádzať k väčšiemu výtoku krvi kvôli pôsobeniu gravitácie. Vždy je dobré mať poruke utierky alebo vreckovky.

Sex v sprche

Ak si to chcete ešte zjednodušiť, tak skvelou voľbou je rozdať si to priamo v sprche. S čistením budete mať najmenej starostí. Sex v sprche si teda môžete odkladať na obdobie menštruácie. Obyčajná voda poľahky zmije menštruačný výtok. Znamená to však aj to, že v sprche budete možno potrebovať aj dodatočný lubrikačný gél, keďže voda zmije aj prirodzené lubrikanty vagíny.

sex počas menštruácie v sprche
Jednou z možností, ako si užiť sex počas menštruácie je sprcha

Menštruačné vložky aj počas sexu

Ženy používajúce menštruačné vložky si ich môžu nechať počas sexu nasadené spolu s nohavičkami, ktoré ich budú držať na mieste. Pred sexom je dobré nasadiť si čistú vložku a stačí ju len trochu odtiahnuť. Okrem toho, že absorbuje menštruačný výtok pri sexe, tak si muži užijú pocit z tesnejšej vagíny, vďaka napnutým nohavičkám. Pre zamedzenie menštruačného výtoku pri sexe môžete použiť aj niektoré typy pesarov alebo menštruačných kalíškov.

Alternatívne sexuálne aktivity počas menštruácie

Možno vás neláka prienik do vagíny počas menštruácie. To však neznamená, že si nemôžete užiť iné hrátky a formy sexuálneho uspokojenia.

PREDAJ KONDÓMOV
RužovýSlon

Stimulácia klitorisu

Klitoris je erotogénna oblasť nachádzajúca sa vo vrchnej časti vonkajšej vagíny. Na klitorise sa nachádza osemtisíc nervových zakončení, a preto je jeho stimulácia pre mnohé ženy mimoriadne príjemná a vzrušujúca [3]. Ženy môžu počas menštruácie použiť tampón, aby obmedzili menštruačný výtok a pohodlne si tak užili stimuláciu klitorisu, či už osamote alebo s partnerom.

Erotické hračky

Keď sa chcete vyhnúť pohlavnému styku počas menštruácie, môžete využívať aspoň erotické hračky, akými sú dildá a vibrátory. Môžete ich použiť aj na stimuláciu análneho otvoru. Erotické hračky vždy riadne očistite pred aj po použití. Keď striedate análnu a vaginálnu stimuláciu, tak medzi tým hračku taktiež poriadne očistite. Spravte tak pred každým prechodom z análneho otvoru do vagíny a naopak.

Na mnohé erotické hračky je možné nasadiť kondóm. Vždy používajte úplne nový kondóm a aj tu platí, že ho vymeňte pri každom prechode z análneho otvoru do vagíny. Zabránite tým prenosu baktérií. Prenos baktérií z análneho otvoru do vagíny môže viesť k vážnym infekciám.

Orálny sex

Muž môže uspokojiť partnerku aj ústami. Počas menštruácie je pri tom vhodné použiť tzv. rúško na orálny sex. Je to špeciálny druh tenkého kondómu vyrobeného z latexu, silikónu alebo gumy. Umiestni sa na vagínu, čo zabráni priamemu kontaktu jazyka muža s vagínou pri orálnom sexe. Rúška na orálny sex sú dostupné aj v niektorých lekárňach alebo v erotických obchodoch. Ak sa vám ich ale nepodarí kúpiť, stačí rozstrihnúť bežný kondóm do tvaru štvorca alebo obdĺžnika. Počas menštruácie je tak orálny sex príjemnejší a zároveň je riziko prenosu pohlavných chorôb výrazne nižšie.

ilustrácia orálneho sexu
Pri orálnom sexe sa odporúča použiť špeciálne rúško na vagínu

Análny sex

Análny sex a iné análne hrátky sú ďalšou alternatívou k vaginálnemu sexu. Znovu zdôrazňujeme, že pri akomkoľvek sexe je dôležitá komunikácia a súhlas oboch partnerov. Pri análnom sexe to platí dvojnásobne. Je dôležité pri ňom používať kondóm (na penis aj erotické hračky) a veľké množstvo lubrikačného gélu. Totiž aj tie najmenšie trhlinky na jemnom tkanive v análnom otvore umožňujú jednoduchý prenos pohlavných chorôb a vírusov, vrátane HIV.

Stimulácia iných častí tela

Na tele sa nachádza mnoho citlivých erotogénnych zón, ktoré spôsobujú vzrušenie pri ich stimulácii. Erotogénne zóny v okolí genitálií sú jasné. No nemali by sme zabúdať ani na prsia, krk, chodidlá, stehná, prípadne aj chrbát. Existujú rôzne erotické hry, ktoré vám pomôžu preskúmať telo vašej polovičky. Masáž je taktiež veľmi príjemnou aktivitou pre všetky páry. Môže byť vzrušujúca, predovšetkým ale upevňuje vzťah medzi partnermi a vytvára pocit skutočne dôvernej fyzickej blízkosti.

Bozkávanie

Bozkávanie je skvelý spôsob ako si s polovičkou užiť intímne a príjemné chvíle aj bez pohlavného styku. Nemusí to byť len na ústa. Bozkávať môžete aj iné časti tela, ideálne erotogénne zóny spomenuté v predchádzajúcom odseku.

bozkávanie partnerov
Vášnivé bozkávanie môže byť skvelou alternatívou sexu počas menštruácie

Sex bez prieniku tzv. „Dry humping“

Dry humping je anglický výraz pre sex, pri ktorom nedochádza k vaginálnemu či análnemu styku a je možné ho vykonávať aj s oblečením na sebe. Nedochádza pri ňom k výmene telesných tekutín. Zvyčajne partneri trú svoje genitálie navzájom o seba a pre oboch je to príjemné aj bez prieniku. Je pri tom možné dosiahnuť orgazmus. Je to skvelá forma sexuálnej stimulácie a pri menštruácii obzvlášť.

Jednostranné uspokojenie

Keď má žena menštruáciu a obom partnerom vadí v tomto období klasický sex, tak stále je tu možnosť manuálnej alebo orálnej stimulácie len od ženy. Vhodná je napríklad aj erotická masáž. Je potrebné sa na tom vopred dohodnúť, aby nedošlo k nedorozumeniam. V niektorých prípadoch by si žena s menštruáciou mohla myslieť, že ju jej polovička ignoruje. 

Záver

Sex počas menštruácie je maximálne bezpečný, zdravý a má svoje výhody. Nesie so sebou však aj určité riziká, ktorým sa dá predísť. Znečistenie z menštruačného výtoku je možné zredukovať na minimum pomocou jednoduchých krokov. Je ale úplne normálne, keď sex počas menštruácie nie je nič pre vás. Existujú aj iné formy sexuálnych aktivít, pri ktorých nedochádza k prieniku do vagíny a pri ktorých je možné dosiahnuť uspokojenie a orgazmus. Je teda len na vás, čo je pre vás najlákavejšie a ako sa dohodnete s vašou polovičkou.

Zdroje:

  1. Spechler, Diana. „How to Have Sex During Your Period.” Women’s Health. Web. March 2013.
  2. „Stop the Period to Have Sex or Have Sex During Period.” New Health Advisor. Web. Nd.
  3. Gordon, Allan. „Description of the Clitoris.” Springer. Web.
5/5 - (1 vote)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.