Ako byť subinkou a tipy, ako si užívať zvrhlejší sex bezpečne

0

Svet submisivity a dominancie sa nedelí striktne podľa pohlaví. No v nasledujúcich riadkoch sa zameriame predovšetkým na submisívne ženy tzv. subinky. To však neznamená, že článok je určený len pre ne. Vzťahy sú vždy aspoň o dvoch ľuďoch, a preto sa v tomto článku mnohé dozvedia aj páni. Svoje obzory si môžu rozšíriť všetci, a to aj tí ktorých submisivita neláka. Možno ich predsa len niečo zaujme.

Ako sa o submisivite rozprávať?

Submisivita prináša do sexu úplne nové zážitky, ktoré sú často zvrhlé, no úžasné zároveň. Preto by sa to malo páčiť ženám aj mužom.

Dôležitá je ale komunikácia. Žena by mala mužovi povedať, že má submisívne sklony, a to ešte pred sexom. Baviť sa o tom v zápale vzrušenia je už naozaj neskoro. Prechod z klasickej sexuálnej rutiny do BDSM môže so sebou priniesť aj trápne momenty. Porozprávajte sa o tom hlbšie. Napríklad, čo sa vám obom páči a čo nie.

Ak sa žena obáva reakcie svojho partnera, mala by mu opísať svoje konkrétne túžby. Napríklad, že chce byť zviazaná, páči sa jej bičovanie, šatka na očiach, kontrolovanie orgazmu, slúženie alebo čokoľvek iné z praktík BDSM. Všimnite si, že to má veľa spoločného s tvrdým sexom.

zviazané nohy ženy
Submisivita prináša do sexu úplne nové zážitky

Niektorým ženám sa jednoducho páči, keď muž prevezme v sexe kontrolu. Keď ale povedia, že ich láka BDSM, môže to mužov podnecovať k extrémnym formám zväzovania, disciplíny a môže to dokonca viesť až k nebezpečným a nechceným praktikám. Preto by si partneri mali vyhradiť dostatok času na rozhovor a diskusiu, ideálne na pokojnom mieste, kde ich nič nebude rušiť.

Čo ak partner nie je dominantný?

Občas sa stáva, že muž nemá také dominantné črty, aké by si jeho partnerka predstavovala. Nemôže ho nasilu donútiť k dominancii, no môže mu ukázať, čo všetko to prináša. Žena mu môže dať okúsiť pocit moci, ktorý umožňuje uplatňovať si nároky aj pri sexuálnych aktivitách.

PREDAJ BDSM POMÔCOK
RužovýSlon

Niekedy mužov naozaj láka dominantná rola pri sexe, no obávajú sa, že by mohli svojim partnerkám ublížiť. Tento problém je u mnohých párov kameňom úrazu. Jednoduchým riešením pritom môže byť používanie tzv. „záchranného slova“. To jasne signalizuje, že niečo nie je v poriadku a je potrebné prestať. Mnohým ženám sa navyše určitá miera bolesti môže aj páčiť. Svojim partnerom by mali vysvetliť, že je to pre nich vzrušujúce.

Ženy môžu svojich mužov aj povzbudiť, aby boli dominantnejší. Niektorých muži môžu mať dominantné predispozície, no jednoducho tomu nerozumejú. Preto je komunikácia nesmierne dôležitá a kľúčová. Niekedy to skutočne stačí len dobre vysvetliť a pochopiť, čo to obom prinesie.

Keď je žena málo submisívna

Stáva sa, že muž od partnerky chce, aby bola submisívna, no ona to v sebe jednoducho prirodzene nemá. V takom prípade môžete využívať zväzovanie a disciplínu pri klasickom sexe. Myšlienkou ale je, že sa nejedná o dlhodobú submisívnu rolu partnerky, ale len o dočasnú hru, ktorej sa občas môžete venovať. Ženy sa pri tom ani nemusia cítiť submisívne.

málo submisívna žena
V prípade, že je žena málo submisívna partner ju môže na chvíľku zviazať

Ako byť dobrou subinkou?

Ešte pred samotným zahájením submisívnych aktivít je potrebné rozumieť, čo všetko obnáša byť dobrou subinkou. Existujú určité pravidlá, ktorých by sa submisívna žena mala držať. Mala by vedieť čo hovoriť, ako sa správať a dokonca ako premýšľať. Tieto pravidlá pomáhajú ženám stať sa subinkou, no dokážu odhaliť aj či sa s partnerom k sebe hodia, pomáhajú s rastom osobnosti a rozvíjajú potenciál vzťahu.

Základom submisivity je predovšetkým plný súhlas všetkých zúčastnených o vykonávaní submisívnych hier vo vzťahu. Dôležitá je úprimnosť k sebe aj k partnerovi, otvorená myseľ a starostlivosť o svoje psychické a fyzické zdravie.

Byť dobrou subinkou si vyžaduje obrovské množstvo dôvery. Ako by inak žena mohla prenechať kontrolu svojmu partnerovi? Dobrá subinka by mala poslúchať príkazy a využívať aj záchranné slovo v prípade potreby. Rozhodne by mala partnerovi poskytovať aj spätnú väzbu na konkrétne aktivity.

Všetky subinky majú špecifické očakávania od vzťahu a submisívnych praktík, vrátane trestania. Každý jeden vzťah a vzájomná interakcia môže vyzerať odlišne, a preto neexistuje jedna všeobecná definícia dobrej subinky. Napríklad jedna žena môže byť skvelou subinkou pre svojho partnera, no pre niekoho iného by bola hrozná. Dobrá subinka by teda mala vedieť aká je, čo chce a aké submisívne správanie sa na základe toho hodí do jej aktuálneho vzťahu.

Dokonalá subinka jednoducho neexistuje. Tak ako všetko v živote, ani submisívne správanie nie je bezchybné. Neustále zdokonaľovanie sa je celoživotným procesom. Jediné, čo ženy môžu spraviť, je stále sa zlepšovať. Byť lepšou subinkou zajtra, ako je tomu dnes. Nezabúdajte, že to, čo sa dnes považuje za vlastnosti dobrej subinky, nemusí v budúcnosti platiť. Časom sa to mení rovnako, ako sa mení aj vzťah. U niektorých žien chuť po submisivite postupne rastie, no neplatí to vždy.

žena s putami na rukách
Každou skúsenosťou sa rola ženy ako subinky zlepšuje

Základné submisívne praktiky

V tomto článku spomíname mnohé spôsoby ako prejavovať submisivitu. Neexistuje len jeden univerzálny. Vždy je to o konkrétnom vzťahu a o hľadaní tej správnej formy submisivity, ktorá je príjemná pre oboch.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že submisívna osoba je tá, ktorá je spútaná, má nasadený náhubok alebo prekryté oči. Prípadne všetky tri tieto praktiky súčasne. Často sa používa aj obojok. Submisívna osoba môže prijímať zásuny pri sexe a nie naopak a zvyčajne prijíma aj rôzne údery bičíkom alebo plácačkou. Pocit submisivity niekomu dodáva napríklad aj poskytovanie orálneho sexu.

K skutočnému ponoreniu do submisívnej roly patrí pýtanie si povolenia na určité činnosti, akými sú napríklad dosiahnutie orgazmu alebo zmena polohy. Niektorým párom sa páčia aj rôzne oslovenia (napr. „Pane“), z ktorých jasne vyplýva dominantné a submisívne postavenie.

orgazmus ženy
Súčasťou submisívneho sexu je napríklad žiadanie povolenia na orgazmus

Niektoré submisívno dominantné vzťahy presahujú steny spálne. Existujú vzťahy, v ktorých žena slúži svojmu partnerovi v domácnosti alebo dokonca aj na verejnosti. Prejavy podriadenosti sú rôzne. V niektorých pároch si žena pred mužom musí kľaknúť alebo sklopiť pohľad. Každý si môže praktiky prispôsobiť svojim túžbam a aplikovať ich v rôznych prostrediach.

Tipy na roly pri dominancii a submisivite

Pre niektoré ženy je jednoduchšie dostať sa do submisívnej pozície, keď sa vžijú do určitej roly, ktorá je spájaná s podriadenosťou. Muži sú naopak v role s určitou autoritou. Tu je zopár príkladov:

  • Učiteľ a študentka
  • Šéf a zamestnankyňa/sekretárka (často aj upratovačka)
  • Tréner a športovkyňa
  • Osobný tréner a klientka
  • Doktor a pacientka (sestrička)
  • Policajt a väzenkyňa/kriminálnička (scéna pri výsluchu alebo v cele)
  • Únosca a jeho obeť
  • Hodnosti v armáde (on dáva rozkazy a ona musí poslúchať)
  • Majiteľ a jeho domáce zvieratko
  • Fotograf a modelka
  • Pirát a panna

Možných scenárov je samozrejme omnoho viac. Pokojne môžete byť aj sami sebou len vo viac dominantnej resp. submisívnej pozícii. Roly však dodávajú sexuálnym hrátkam smer, ktorým sa to bude uberať.

Pri hrách na roly sa často využíva zväzovanie. Pre niekoho je zväzovanie extrémnou praktikou. Nemusí to ale byť nič zložité. Stačí jednoducho pridržať zápästia partnerky alebo použiť putá.

Submisivita bez prenechania úplnej kontroly

Nezabúdajte, že submisivita alebo podriaďovanie sa neznamená, že nemáte žiadnu kontrolu. Praktiky BDSM by ste si mali vopred naplánovať a prediskutovať. Nemalo by to byť len náhodné zakomponovanie niektorých prvkov do rutiny bežného sexu.

Jednou z vecí, na ktorej by sa partneri mali vopred dohodnúť, je nepochybne už spomínané záchranné slovo. Je to slovo (fráza), ktoré žena použije, ak je niečo až príliš intenzívne. Záchranné slovo by malo byť ľahko zapamätateľné. Na internete nájdete rôzne vhodné príklady. Jednou z obľúbených metód je „semafor“:

  • Červená signalizuje, aby muž úplne prestal s tým, čo robí.
  • Žltá znamená, že žena chce spomaliť alebo zmierniť intenzitu.
  • Zelená znamená, že muž má pokračovať.

Prenechanie úplnej kontroly partnerovi môže byť vzrušujúce, no zároveň nie je v poriadku, keď sa žena necíti bezpečne.

Môže sa stať, že niektoré zážitky budú negatívne a niekedy môžu byť spúšťačom traumy z minulosti. A to aj u žien, ktoré submisivitu milujú. Je to ale v poriadku. Ak je váš vzťah zdravý, mali by ste prekonať podobné situácie a užívať si vzrušenie a pocit slobody pri BDSM bez problémov.

hádka muža a ženy
O jednotlivých praktikách a sexuálnych túžbach je potrebné jasne komunikovať ešte pred sexom

Na akých partnerov si dávať pozor

Ženy by sa mali vyhýbať partnerom, ktorí za submisivitu považujú jedine úplné prevzatie kontroly. Absencia záchranného slova, rozhovorov a diskusií o praktikách, pocitoch a túžbach. To všetko je červený výkričník, ktorý jasne hovorí, že pri tomto partnerovi by žena mala byť v strehu.

Môže sa totiž jednať o človeka, ktorý je schopný zneužívania. Zvyčajne partnerke nedovolí nastaviť určité hranice a nezaujíma sa o jej potreby. Takýto muž sa môže sťažovať, že partnerka nie je dostatočne submisívna. To ale nie je pravda. Ignorovanie záchranného slova je naozaj cez čiaru. Pozrite si aj na ďalšie signály od mužov, na ktoré by si ich partnerky mali dávať pozor:

  • Izolovanie partnerky od priateľov a rodiny.
  • Obmedzovanie jej kontaktu s ostatnými.
  • Snaha „zlomiť“ partnerku.
  • Ponižovanie partnerky mimo erotickej hry.
  • Výkyvy nálady.
  • Žiarlivosť.
  • Absencia komunikácie.
  • Odmietanie priznania si chyby alebo neochota ospravedlniť sa po urobení chyby.
  • Ignorovanie žiadosti o použitie kondómu alebo o bezpečnejší sex.
  • Prekračovanie hraníc partnerky.
  • Nútenie partnerky k činnostiam, ktoré môžu viesť k ohrozeniu zdravia. Napríklad zákaz ísť na toaletu.
  • Klamanie a podvádzanie.
  • Užívanie drog a alkoholu, predovšetkým počas sexu.
  • Jeho predchádzajúce zlé vzťahy.
  • Keď je kritický.
  • Keď partnerku núti k submisivite.

BDSM má v skutočnosti veľmi ďaleko od zneužívania. Obaja partneri by z toho mali mať pôžitok. Ženy by sa mali pri všetkých aktivitách cítiť bezpečne a pohodlne. Kontakt s rodinou a priateľmi by mal byť samozrejmosťou, ktorú by sa partner nemal snažiť obmedzovať, ale práve naopak, podporovať ju.

PREDAJ BDSM POMÔCOK
RužovýSlon

Keď sa karta obráti

Často vidíme obrázky, na ktorých je muž vyobrazený ako dominant a žena ako subinka. Nie vždy je to však tak. Aj muži môžu byť podriadení svojim partnerkám. Ľudia, ktorí dokážu striedať pozíciu dominancie a submisivity sa označujú pojmom „switch“ [1].

Dominantná pozícia umožňuje ženám využiť svojich mužov pre vlastné potešenie. Je to zároveň skvelý spôsob, ako im môžu ukázať, čo sa im v posteli páči. Je to aj forma výcviku, aby muži vedeli, ako majú prikazovať ženám, keď si vymenia pozície. Byť ženou teda automaticky neznamená, že musí byť aj subinkou. Ženy sa pri skúmaní svojej dominantnej stránky môžu veľa dozvedieť samé o sebe.

O čom je BDSM?

Praktiky BDSM majú tri základné princípy: bezpečne, rozumne a so súhlasom. Submisívny ani dominantný človek nemá žiadny dôvod na hanbu alebo strach. S úprimnou a otvorenou komunikáciou je možné preskúmať seba samého a zároveň sa o to podeliť so svojou polovičkou.

Výhodou BDSM je práve častá a úprimná komunikácia o sexe. Spoločnosť nás vo všeobecnosti nepodporuje, aby sme sa rozprávali o sexe. So zlou komunikáciou o sexe bývajú problémy dokonca aj medzi partnermi.

„BDSM 24/7“ je len pre skúsených a skutočne zanietených milovníkov BDSM. Ide o úplné a dlhodobé prenechanie kontroly, a to po celé dni, vrátane spoločenských udalostí a vystupovania na verejnosti. Rozhodne to nie je pre každého.

Aj tým najskúsenejším ľuďom v BDSM svete odporúčame, aby do niečoho podobného išli veľmi opatrne a pomaly. Partneri by sa mali navzájom neustále kontrolovať či je všetko v poriadku [2].

BDSM sex
V prípade BDSM nejde len o prenechanie kontroly počas sexu, ale i v bežnom živote

BDSM z pohľadu vedy

Ľudia obľubujúci BDSM boli predmetom aj niekoľkých výskumov. Niektoré zistenia sú celkom zaujímavé. Napríklad v jednom výskume sa ukázalo, že ľudia s náhubkom na ústach prejavovali menej empatie s trpiacimi ľuďmi [3].

V ďalšej štúdii sa ukázalo, že u submisívnych ľudí sa počas sexu zvýšila hladina testosterónu a kortizolu [4]. Ďalšie štúdie taktiež zachytili podobné zvýšenie hladiny kortizolu [5]. Hladina kortizolu sa ale pri určitých praktikách BDSM môže aj znižovať.

Časté otázky

Prečo by niekoho lákala submisivita?

Túto otázku môžeme zovšeobecniť a opýtať sa, prečo niekoho vôbec láka celkovo BDSM? Existuje na to niekoľko dôvodov.

BDSM ako následok traumy 

 Niektorí ľudia si myslia, že k praktikám BDSM a submisivite majú sklony ľudia, ktorí prekonali životnú traumu. Určite sa príležitostne také prípady nájdu, no žiadny výskum to nepotvrdil [6, s. 252; 7, kap. 3].

Psychická nestabilita

Objavujú sa aj názory, že ľudia vykonávajúci BDSM sú mentálne nestabilní alebo že nedokážu mať klasický sex. Jedna štúdia ale vyvrátila, že by títo ľudia mali mať viac problémov pri klasickom sexe alebo že by boli viac náchylní na psychické poruchy ako ostatní [8]. Podobne aj v ďalšej štúdii výskumníci zistili, že ľudia vykonávajúci BDSM nie sú náchylnejší na mentálne poruchy [9]. Ďalšia štúdia z Holandska prišla so zistením, že zvrhlejší ľudia sú príjemnejší a menej neurotickí ako celková populácia [10].

PREDAJ BDSM POMÔCOK
RužovýSlon

Eskapizmus (útek)

Sexuológ Justin Lehmiller tvrdí, že predstavy BDSM by mohli byť formou úteku do imaginárnych svetov a vykonávanie praktík BDSM môže byť rozšírením týchto predstáv [11, s. 126].

Submisivita = neváženie si seba samého

Považujú sa submisívni ľudia za bezcenných, prípadne ich tak vnímajú ich dominantné náprotivky? Odpoveďou je skrátka nie. BDSM v skutočnosti môže posilňovať dôveru v seba samého [12].

BDSM je zdravá sexuálna aktivita a je len na vás, akú formu si vyberiete. Submisivita neznamená, že si človek sám seba neváži a ani že si ho neváži partner/ka. Opak môže byť často pravdou a partneri by si mali byť úplne rovnocenní mimo praktík BDSM [13].

Psychológia za submisivitou 

Podľa jednej kanadskej štúdie sadomasochisti nie sú mentálne menej stabilní alebo náchylnejší k psychickým poruchám narozdiel od ostatných [14]. Masochisti sú často vykresľovaní ako submisívne osoby.

Mnohé podobné predsudky pri BDSM často neplatia. Napríklad niektoré silné ženy, dokonca aj feministky, si môžu užívať submisivitu. Mnohí ľudia si v skutočnosti užívajú v spálni submisivitu preto, že je to pre nich úľava od všetkej zodpovednosti z ich bežného života.

Pre niekoho môže byť BDSM divné, no rozhodne to nie je nemorálne. Ľudia vykonávajúci praktiky BDSM zvyčajne opisujú svoju sexualitu ako bežnú a normálnu [15].

submisívna žena v erotickej spodnej bielizni
Submisivita často zahŕňa aj využitie rôznych pomôcok ako sú plácačky či bičíky

Aký bežný je záujem o BDSM alebo submisivitu?

Predstavovanie si BDSM

Podľa výskumu sexuológa Lehmillera sú predstavy o BDSM bežné a väčšina ľudí ich má. Menej než 10 % ľudí si BDSM nikdy nepredstavovalo [11, s. 19]. Z jednej štúdie vyplýva, že 72,2 % mužov a 58,8 % žien malo príjemné predstavy o sexuálnom zväzovaní [16]. 

Účasť na BDSM

Jeden výskum v Belgicku zistil, že 46,8 % respondentov už v živote vyskúšalo praktiky BDSM. Zastúpenie pozitívnych odpovedí však výrazne kleslo na 12,5 % pri otázke, či tieto aktivity vykonávajú pravidelne [17]. V ďalšom výskume z Austrálie výskumníci zistili, že 1 – 2 % opýtaných vykonávalo praktiky BDSM za posledných 12 mesiacov [8]. Pri obdobnej otázke, ale v Holandsku, bol tento podiel o čosi vyšší na úrovni 3 % [10]. V novšom výskume sa ukázalo, že 31,9 % má skúsenosti s údermi dlaňou či plácačkou. No 21,1 % má skúsenosti so zväzovaním a 15 % s bičíkom [19].

Identity BDSM

Výskumníci v jednej štúdii zistili, že spomedzi BDSM ľudí bolo 75,6 % submisívnych identít, a 16,4 % boli switch osoby [10]. Z mužov bolo 33,4 % submisívnych a 18,3 % ako switch. Z ďalšej štúdie vyplýva, že 34 % ľudí uprednostňovalo submisívnu rolu [20].

Čo robiť, keď partner chce, aby som bola subinka, ale ja to nechcem?

Možno práve kvôli tomuto problému ste sa ocitli pri čítaní tohto článku. Niektorí ľudia jednoducho nemajú záujem o BDSM. Prípadne ženy láka dominantná rola. Vo všeobecnosti platí, že sexuálny život sa zlepšuje skúmaním. Zároveň by ste ale nemali robiť niečo, čo vás vôbec nezaujíma a neláka. Nerobte nič nasilu a nič nebezpečné. Ak vás partner k niečomu núti (podobne ako Christian Grey nútil Anu), tak sa jedná o zneužívanie a narušenie vašej dôvery. A dôvera je pri BDSM nesmierne dôležitá.

ženský orgazmus
Mnohé ženy často láka dominantná rola viac ako tá submisívna

Čo ak chcem byť subinkou, no partner nechce byť dominantný

Je to obdobný problém ako v predchádzajúcej otázke. Riešenie je taktiež podobné. Ak to partner skutočne nechce, nemôžete ho nútiť. Buď si to necháte ujsť alebo ak je pre vás BDSM naozaj dôležité, môžete zvážiť aj ukončenie vzťahu. Riešením môže byť aj to, že sa s partnerom dohodnete na občasnom skúšaní BDSM praktík s inými sexuálnymi partnermi.

Existujú však aj spôsoby, ako partnera povzbudiť k dominancii. Možno tomu len nerozumie a stačí mu to dobre vysvetliť. Ak pochopí, že sa nejedná o zneužívanie a že je to bezpečné, môže na to pristúpiť. Záchranné slovo je pre bezpečnosť veľmi dôležité, ako aj následná vzájomná opatera po praktikách BDSM.

Aj samotné praktiky BDSM však môžu mať priaznivé účinky. Výskumníci zistili, že BDSM podporuje vyjadrovanie pocitov, myšlienok a môže mať dokonca terapeutické účinky [21]. V ďalších štúdiách sa zistilo, že BDSM má priaznivé účinky na vzťah a pomáha k lepšiemu prepojeniu partnerov [22, 23, 24]. Niektorí ľudia vnímajú BDSM ako formu slobody [25].

PRODUKTY PRE INTÍMNE ZDRAVIE ŽIEN
Proerecta WOMEN
Femm passion libido
Erexan FEMINA

Musím nosiť gumené oblečenie alebo olizovať topánky, keď som subinka?

Submisivita pod seba zahŕňa nespočetné množstvo aktivít. Môže to byť kožené alebo latexové oblečenie, zväzovanie či plazenie sa po zemi. Všetko z toho je súčasťou BDSM. No nič z toho robiť nemusíte. Vaše BDSM hrátky by mali zahrňovať len to, čo chcete. Vždy by ste sa o tom mali porozprávať s partnerom ešte pred samotným šantením. Váš BDSM vzťah si môžete ošetriť aj písomnou dohodou, kde bude jasne vymedzené, čo chcete a čo nie.

Ako sa ubezpečiť, že BDSM je bezpečné?

Pri aktivitách BDSM určité riziko vždy existuje. Pri niektorých je menšie, pri iných väčšie. Napríklad pri plesknutí po zadku je riziko minimálne, no pri škrtení je nebezpečenstvo naozaj vysoké. Tu je zopár tipov, ktoré riziko znižujú:

  • Preskúmajte každú aktivitu skôr než sa ju rozhodnete naostro vyskúšať.
  • Majte po ruke lekárničku a mobil.
  • Dohodnite sa na záchrannom slove a nebojte sa ho použiť. Partner by ho nemal nikdy ignorovať.
  • Praktiky BDSM vykonávajte iba s partnermi, ktorým plne dôverujete. Nenechajte sa omámiť atraktívnym výzorom muža na sex na jednu noc. BDSM s neznámym človekom môže byť nebezpečné.
  • Nezabúdajte, že nie ste bezmocná. Vaša submisivita je dar a kedykoľvek si ho môžete vziať späť.

Záver

Ako ukazujú viaceré výskumy, submisivita a dominancia v sexuálnom živote je pomerne bežná vec. Niektorí ľudia to majú prirodzene v sebe, iní o tom len nemajú dostatočné informácie a sú aj takí, ktorých to vôbec neláka. Do submisívnej roly zvyčajne spadajú ženy, no nemusí to tak byť vždy. Pod submisivitu patrí celá rada rôznych aktivít, od tých najjemnejších až po jej extrémne formy. Vždy by ste mali robiť len to čo chcete a s čím súhlasíte vy, aj každý zúčastnený na sexuálnej hre. Nezabúdajte, že pri submisivite je nesmierne dôležitá dôvera, komunikácia a bezpečnosť.

5/5 - (1 vote)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.